maanantai 7. joulukuuta 2015

Myyntimiehen moraali



Yleinen stereotypia myyntimiehistä on, että heidän tarinoissaan on totta vain se toinen puoli. Usein tarinoista on vielä vaikea päätellä kumpi puoli. Myyntimiehen moraalin oletetaan siten olevan joustava, vaikka suoraselkäinen ja rehti myyntimies onkin yhä kaikkialla arvossaan.


”Valheella on lyhyet jäljet” - todetaan jo sanalaskussakin. Valheilla ei kukaan myyntimies kovin pitkälle pötki, vaan kaupanteko tyssää Suomen kokoisessa maassa nopeasti. Kunnon rehti, reilu ja suoraselkäinen myyntimies on aina kunniaksi yritykselleen ja hän on myös omien asiakkaidensa arvostama ratkaisun tuoja. Rehellisyys on minun mielestäni aina ollut myynnissä tärkeää. Vain se mahdollistaa luottamuksellisen asiakassuhteen ja luo hyvän pohjan asiakkaiden antamalle arvotukselle sekä pitkälle yhteistyölle.

Olen kuitenkin muutaman kerran joutunut pohtimaan oman moraalini rajoja. Näin silloin, kun minulle on tarjottu hyvää työpaikkaa yrityksessä, jonka liiketoiminta ei vastaa omaa moraalikäsitystäni. Enkä tarkoita nyt minulle kovin läheistä perintäalaa, jonka liiketoiminta on mielestäni vahvasti oikealla moraalisella pohjalla: kyllä velallisen on maksettava velkansa sekä myös sen perinnästä aiheutuvat kulut.

Ensimmäisen kerran jouduin siis pohtimaan myyntimiehen moraaliani, kun minulle tarjottiin paikkaa suuressa monikansallisessa tupakkayhtiössä. Yön yli asiaa "väyrysteltyäni" päätin kieltäytyä paikasta, koska en halunnut olla edistämässä tupakointia ja sitä kautta ihmisten sairastuttamista. Oma motivaationi tupakkatuotteitten myyntiin ei näin ollen olisi ollut riittävän vahva niiden myyntiin.

Viime viikolla jouduin taas vastaavaan tilanteeseen. Eräs headhunter pyysi minut tapaamiseen, jossa hän tarjosi minulle myynnin johtotehtävää lisäravinteiden markkinoinnissa. Muutaman päivän asiaa pohdittuani, päätin kieltäytyä paikasta. Oma motivaationi lisäravinteiden myyntiin ei olisi ollut riittävän vahva, koska en itse usko kyseisiin tuotteisiin. Tein näin siis siitäkin huolimatta, että olen lomautettuna ja vailla vakituista työtä.

Ihan mihin tahansa myyntimiestäkään ei siis voi myydä - oma pää pistää vastaan. Rahallakaan ei kaikkia myyntimiehiä saa joihinkin töihin houkuteltua, vaan työn sisältö ja yritys itse ratkaisevat. 

Toivottavasti löydän vielä itselleni sopivan työpaikan, jossa pääsen hyödyntämään laajasti omaa monipuolista osaamistani uuden työnantajani hyväksi enkä joudu myymään epäeettisiksi kokemiani tuotteita tai palveluita. Jonkunlainen moraali se pitää myyntimiehelläkin olla.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki mitä näet ympärilläsi on joku myynyt - muista tämä, niin osaat paremmin arvostaa myyntiä.