maanantai 27. heinäkuuta 2015

Hyvä johtaja on nopea päättäjä



Olen omakohtaisesti kokenut, miten moni johtaja pähkäilee vaikean päätöksen edessä ja lykkää oman päätöksensä tekemistä. Usein väyrystellään ainakin yön yli. Toisinaan lykätään vaikean päätöksentekoa viikkoja - joskus jopa kuukausia.
Sanomatalo


Liike-elämässä vaaditaan kuitenkin nopeaa päätöksentekokykyä. Johtaja, joka ei tähän kykene, hidastaa oman yrityksensä kehittymistä. Hän antaa aina kilpailijoilleen etulyöntiaseman. 


Kun ongelma esiintyy, se tulee ratkaista heti. Näin johtaja voi siirtyä pohtimaan muita tuottavampia asioita ja käyttää oman aikansa tehokkaammin ja tuloksellisemmin. Pohtimalla eri vaihtoehtoja liian kauan ja syvällisesti laskelmoiden, johtaja haaskaa usein aikaa tuloksen tekemiseltä.  Eräs johtaja käytti usein monta päivää Exel -taulukoissa eri vaihtoehtoja vertaillen. Päätöksen teko perustui hänellä aina laskelmiin eri vaihtoehtojen mahdollisuuksista. Nopeaa päätöstä hän ei yksin pystynyt tekemään ja näin menetimme useita mahdollisuuksia – päätös tuli liian myöhään.

Tärkeintä on tehdä ratkaisu heti – aika näyttää oliko ratkaisu hyvä vai huono. Nopeasti tehdyssä huonossa ratkaisussakin on jotain hyvää; silloin tapahtuu aina oppimista ja asia on ratkaistava taas pikaisesti uudestaan. Hyvä ratkaisu on taas jo vienyt yritystä pienen matkan eteenpäin menestyksen tiellä ja antanut mahdollisuuden kehittymiseen.

Nopea päätöksentekijä on siis parempi johtaja kuin pohdiskeleva jahkailija. Kokemus tuo rutiinia ja varmuutta nopeaan päätöksentekoon. Moni ongelma onkin kokeneemmalla johtajalla sattunut kohdalle jo aikaisemmin ja siksi nopeampi päätöksenteko on oman kokemuksen pohjalta paljon helpompaa. Kaikki johtajat eivät kuitenkaan uskalla toimia näin, mutta silloin onkin hyvä kysyä: onko johtaja tehtäviensä tasalla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki mitä näet ympärilläsi on joku myynyt - muista tämä, niin osaat paremmin arvostaa myyntiä.