maanantai 5. lokakuuta 2015

Kiittämättömyys on maailman palkka



Useita vuosia sitten menin töihin pieneen kasvuyritykseen, jossa työskenteli silloin omistajien lisäksi vain kolme muuta työntekijää. Sain tehtäväkseni kehittää ja kasvattaa yritystä. Johtoryhmän jäsenenä minulla oli vastuullani yrityksen markkinointi, myynti ja viestintä sekä myöhemmin myös henkilöston rekrytointi ja koulutus.

Aloitin työni puolella palkalla, koska yrityksellä ei olisi ollut varaa maksaa haluamaani palkkaa. Sovimme kuitenkin, että teen töitä vain neljänä päivänä viikossa ja saan itse valita, koska pidän vapaapäiväni. Tehtävää oli paljon, mutta pidin siitä. Omistajien kanssa meillä oli läheiset ja luottamukselliset välit.

Yrityksen liiketoimintaa tukemaan perustimme toisen yrityksen, jonka toimintatavat ja imagon loin yksin – tosin pieneltä osin mainostoimiston kanssa yhteistyössä. Rekrytoin yritykselle ketjuyrittäjiä ympäri Suomen ja koulutin heitä tehtäviinsä. Tämän uuden yhtiön liiketoiminta kasvoi nopeasti ja siitä tuli muutamassa vuodessa alansa tunnetuin brändi Suomessa.

Työnantajayrityksenikin liikevaihto kasvoi muutamia vuosia, mutta jämähti sitten paikolleen väärän järjestelmäinvestoinnin seurauksena. Yrityksen liiketoiminta kangerteli pahasti, koska uuden järjestelmän toiminta ei vastannut toiveitamme eikä toiminut kuten piti. Vuoden kuluttua olisin ollut valmis lopettamaan ko. järjestelmän käyttämisen, koska sitä ei lupauksista huolimatta oltu saatu toimimaan halutulla tavalla ja rahaakin oli palanut jo kymmeniä tuhansia euroja. Omistajat halusivat kuitenkin jatkaa tätä epätoivoiselta tuntuvaa järjestelmäkehitystä, koska investointi oli jo nyt ollut yrityksemme kokoon ja liikevaihtoon nähden valtava.

Seuraava vuonna järjestemä ei edelleenkään toiminut ja edessä olisi ollut konkurssi, ellei toinen yhtiömme olisi tahkonnut kasvavalla tahdilla jatkuvasti rahaa. Minä olin kuitenkin tuon vaikeassa taloudellisessa tilanteessa olevan yhtiön palkkalistoilla, joten minut lomautettiin.
Lomautus on työntekijälle siitä onneton asia, että se ei oikeuta häntä täyteen ansiosidonnaiseen päivärahaan, eikä lomautuksella ole mitään aikarajaa. Se voi kestää vaikka kuinka kauan.
Mielestäni oma lomautukseni oli kummallinen juttu muutamasta syystä: 

1) Myyjiä ei koskaan pidä lomauttaa, jos yrityksellä menee huonosti.

2) Minun luomani yritys tuo edelleen työnantajayritykselleni rahaa (=miljoonia vuodessa).

3) Minun palkkani työnantajayritykselleni on jo useita vuosia maksanut tämä minun luomani yritys ostamalla työpanokseni työnantajayritykseltäni.
Voin vain todeta, että kiittämättömyys on maailman palkka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki mitä näet ympärilläsi on joku myynyt - muista tämä, niin osaat paremmin arvostaa myyntiä.