Vanha
työkaverini, Jaakko, oli jäämässä eläkkeelle ja halusimme järjestää hänelle
kunnon läksiäiset. Jaakko oli intohimoinen kalastaja, joten mietimme pitkään
mitä siihen liittyvää voisimme hänelle järjestää. Ajankohta oli alku kesä,
joten ilmojen puolesta aika oli mitä parhain kalastusaktiviteetin
järjestämiseen.
Harkitsimme
monia vaihtoehtoja, joissa Jaakko olisi päässyt kalastamaan, mutta ongelmaksi
muodostui monessa ryhmämme koko. Mukaan piti saada ainakin kuusi Jaakon lähintä
työkaveria, joten ihan pieneen veneeseen emme koko porukalla mahtuisi.
Viimein
löysimme sopivan vaihtoehdon. Eräs kalastaja suostui vuokraamaan veneensä
meidän käyttöömme ja lupautui ottamaan meidät mukaansa laskemaan pitkää siimaa.
Jaakon
viimeisenä työpäivänä lähdimme jo hyvissä ajoin iltapäivällä koko porukka
tilataksilla yrityksestämme kohti Hakaniemen rantaa, jossa kalastusvene
kalastajineen meitä jo odotteli. Ilma oli kaunis ja aurinkoinen, mutta jonkun
verran tuulinen. Roudasimme taksista muutaman korin kalastusjuomia veneeseen ja
irrotimme köydet. Kalastaja käänsi troolarinsa nokan kohti avomerta ja
aluevesirajojemme reunaa.
Troolari Suomenlahdella |
Vanha
troolari keikkui jonkun verran aallokossa, mutta se ei meitä haitannut. Me
nautimme kaikki auringosta sekä mukana tuomiamme juomia. Tunnelma oli hilpeä ja
odottava.
Ohitettuamme
Harmajan majakan ja päästyämme avomerelle, kalastaja käänsi veneen
kulkusuunnassa poikittain ja kytki sen ajamaan suoraan pienellä vauhdilla. Sen
jälkeen hän tuli meidän kanssamme kannelle ja alkoi laskea veneen toiselta
laidalta pitkää siimaa. Jokaiseen koukkuun hän laittoi pienen syöttikalan ja
muutaman sadan metrin välein hän pudotti siiman mukana poijun, jossa oli valkoinen
lippu. Siimaa hän laski omien sanojensa mukaan noin 1,5 kilometriä ja aikaa
tähän kului melkein pari tuntia.
Kun siima
oli laskettu, kalastaja käänsi veneensä kohti aloituspaikkaa ja antoi Jaakolle
tehtäväksi troolarin ohjaamisen. Sitten hän aloitti siiman nostamisen. Taas
troolari puksutti hiljalleen eteenpäin ja Jaakko joutui aina välillä korjaamaan
kurssia kalastajan viittomien mukaisesti. Siimaa nousi, tyhjä koukku toisensa
perään. Syöttikalat olivat kyllä kelvanneet, mutta koukkuihin ei ollut jäänyt
mitään. Ensimmäiseen tuntiin ei tullut yhtäkään kalaan, mutta viimein koukussa
oli melkoisen iso kala. Valitettavasti kyseessä ei ollut meritaimen, vaan
kirjolohi, jollaisia kalastaja kertoi saavansa aina silloin tällöin. Nämä kalat
olivat todennäköisesti kalankasvatuslaitoksilta karanneita yksilöitä.
Muuta
salista ei koukuista tullut ja suuntasimme takaisin kohti Helsinkiä. Kalastaja
kertoi, että jos hän olisi ollut yksinään kalassa, hän olisi jäänyt merelle yöksi,
koska tällaisen saaliin kanssa ei kannata yksin rannalle palata, naftaan palaa
enemmän kuin kalasta saa rahaa. Silloin kalastajan on vaan odoteltava seuraavaa
aamua ja aloitettava uudestaan toivoen parempaa saalista. Joskus kalastaja
kertoi olleensa merellä jopa kolme vuorokautta putkeen, kun saalista ei ollut
tullut.
Hakaniemen
rantaan saavuttuamme otimme taksin alle ja suuntasimme kohti Helsingin
keskustaa. Mannerheimintiellä oli tuohon aikaan eräs suosittu ravintola (nimeä
en enää muista), johon marssimme sisään tuore kala muovipussissa kädessämme. Pyysimme
tarjoilijaa viemään kalan keittiöön, jotta kokki valmistaisi meille siitä
maittavan aterian.
Näin myös
tapahtui ja istuimmekin ravintolassa kalastamme tehdystä ruuasta nautiskellen
ihan valomerkkiin asti. Kokki kävi erikseen vielä illan päätteeksi kysymässä
mitä pidimme ateriastamme ja olimmehan me toki tykänneet. Ravintolassa tuskin
saa yleensä noin tuoretta kalaa, jollei sitten itse vie sitä mukanaan kuten me teimme.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kaikki mitä näet ympärilläsi on joku myynyt - muista tämä, niin osaat paremmin arvostaa myyntiä.