torstai 26. maaliskuuta 2015

Kuka pelkää reppuria?



Kerran perintätoimiston myyntijohtajana työskennellessäni palkkasin lukuisten hakijoiden joukosta yrityksemme myyntiedustajaksi koulukaverini minulle suositteleman nuoren ja innokkaan liikelahjamyyjän, Aarnen.

Kun olin perehdyttänyt Aarnen syvällisesti perintäpalvelujemme myyntiin sekä perinnän toimintatapoihin, kannustin häntä asiakaskäynneille sanoen, että jokainen yritys joka laskuttaa, tarvitsee perintäpalveluja. Aarne otti tämän heti haasteena vastaan ja päätti kokeilla asiaa käytännössä. 

Aarne suuntasi yhden ensimmäisistä myyntikäynneistään Helsingin Tattarisuolle, jossa hän jätti autonsa alueen reunalle ja lähti järjestelmällisesti kiertämään yrityksiä salkku kädessään jalkaisin ovelta ovelle. Jokaiseen yritykseen hän tarjosi perintäpalvelujamme ja onnistui saamaan muutamia sopimuksia sekä osasta jopa jo perittäviä laskujakin mukaansa.

Erääseen hämärään aaltopeltihalliin Tattarisuolla sisään astuessaan Aarne huikkasi ovelta tervehdyksen, johon vastattiin hallin perältä: ”Millä asialla?”. Aarnen vastatessa, että perintäasioilla, hän kuuli kolinaa ja näki kuinka joku mieshenkilö luikki kiireellä ulos takaovesta takinhelmat vain ovensuussa vilahtaen. Ketään muita ei hallissa ollut.

Omistaja oli ilmeisesti luullut, että nyt häneltä oltiin perimässä jotakin, eikä hänen omatuntonsa tainnut tältä osin olla puhtoisimmillaan. Hetken aikaa paikalla ihmeteltyään Aarne katsoi parhaaksi tulla toisen kerran uudestaan ja jatkoi kierrostaan taas seuraavasta hallista. Tästä tapauksesta oppineena hän asetteli jatkossa sanansa tarkemmin.

Voitokkaalta Tattarisuon kierrokselta palatessaan Aarnella oli sopimusten ja perittävien lisäksi mukanaan myös muutama taulu. Ne hän oli ostanut sopuhintaan eräältä yrittäjältä, joka taas oli saanut ne velkojensa maksuksi. Aarnen kierros osoitti, että rohkeasti ja ennakkoluulottomasti ovelta ovelle kiertämälläkin voi myös yritysten kanssa kauppaa tehdä; kunhan vain valitsee oikean kokoiset yritykset. Pienissä yrityksissä päättäjä on yleensä yrityksen omistaja ja toimitusjohtaja, joka on yleensä aina paikalla.

Aikansa pienten yritysten kanssa perintäpalvelujen myyntiä harjoiteltuaan Aarne siirtyi tekemään kauppaa isompien yritysten kanssa ja onnistuikin siinä hyvin. Vuosia myöhemmin hän lähti yrityksestä ja perusti oman perintätoimiston muutaman kaverin kanssa. Aarne toimii edelleen perintäalalla, joten hänen kohdallaan voin todeta, että onnistuin hyvin uuden myyjän rekrytoinnissa kun ala edelleen häntä kiinnostaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki mitä näet ympärilläsi on joku myynyt - muista tämä, niin osaat paremmin arvostaa myyntiä.