tiistai 10. maaliskuuta 2015

Myyntimies putoaa jäihin



Erään työpaikkani pikkujoulut oli järjestetty Vaasan Raippaluotoon, jonne koko porukkamme vietiin suoraan Vaasan rautatieasemalta linja-autolla. Talvinen ilta oli meren rannalla kylmä ja säkkipimeä.

Kaikki saivat ensin pukea ylleen kelluntapuvut ja sen jälkeen lähdimme satama-altaan reunalle katsomaan, kuinka jäihin pudottuaan selviää takasin kuivalle maalle. Tilaisuuden järjestävän yrityksen edustaja näytti aluksi esimerkkiä ja käveli jäällä kohti tummaa vettä, kunnes jää hänen allaan petti. Sen jälkeen yrityksen toinen henkilö kertoi, mitä tulee tehdä, jotta parhaiten pääsee parhaiten takasin jäälle. Jäihin pudonnut näytti tämän käytännössä.
Naskalit apuna ja jaloilla polskien

Tämän jälkeen kävelimme kaikki vuorotellen jäällä niin kauas, että se petti allamme ja putosimme jäihin. Kelluntapuku päällä ylös nousemisella ei ollut mikään kiire, mutta yllättävän vaikeaa se kuitenkin oli. Jalat tahtoivat mennä väkisinkin jään alle, kunnes opimme oikean asennon ja polskimme mahallamme takaisin jään päälle, vetäen samalla naskaleilla itseämme kohti kestävämpää jäätä.

Saatoimme helposti kuvitella, kuinka vaikeaa olisi päästä avannosta pois märät talvivaatteet yllä ja saappaat täynnä vettä. Ilman hyviä neuvoja ja kelluntapukua olisi jäälle takaisin pääseminen kestänyt monella niin pitkään, että hypotermia olisi iskenyt ja ylöspääsy olisi tullut jo siitäkin syystä mahdottomaksi.

Tämän pulikoinnin jälkeen menimme kaikki rantasaunalle saunomaan. Osa kieritteli vielä löylyjen välissä pehmeässä hangessa pilkkopimeässä. Saunan jälkeen meille oli järjestetty ruokailu ja sen jälkeen paluukyyti Vaasaan, jossa majoituimme hotelliin. Osa porukasta jatkoi iltaa Vaasan yössä. Seuraavana aamuna lähdimme aamujunalla kotimatkalle.

Varsin opettavainen kokemus tuo jäihin putoaminen. Mielestäni sitä kannattaakin harjoitella, jos aikoo talvisin liikkua jäällä - näin on ainakin paremmat valmiudet selvitä avannosta kuiville. Ilman kelluntapukua on hyvin vähän aikaa selvitä, joten oikea ja nopea toiminta voi jäihin pudottua pelastaa henkesi. Kovassa pakkasessa vaara ei kuitenkaan ole ohi vielä silloinkaan, kun pääset ylös avannosta, vaan vasta silloin, kun olet päässyt sisälle lämpimään. 

Varovaisuutta siis aina kun liikutte jäillä.  
Naskalit kannattaa varmuuden vuoksi pitää myös aina mukana kaulassa roikkumassa jäällä liikuttaessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki mitä näet ympärilläsi on joku myynyt - muista tämä, niin osaat paremmin arvostaa myyntiä.