torstai 27. marraskuuta 2014

Petollinen asiakas

Tämä tarina tapahtui 80-luvun alussa, ollessani myyntimiehenä suomalaisessa perheyrityksessä myymässä mm. kosmetiikkaa, pesu- ja puhdistusaineita vähittäiskauppaan.

Minulla oli omassa myyntipiirissäni asiakkaana eräs halpahalliyrittäjä, Pena, jolla oli useita myymälöitä Uudellamaalla. Kauppa kävi hyvin ja niinpä myös minä Penan luona viikoittain tekemässä kauppaa. Pena oli reilu kauppamies, mutta kova tinkimään ja tarkka vaatimuksistaan. Penan kanssa myös juttu luisti ja kerran erään lomamatkansa jälkeen hänellä oli kotiin tuomisinaan uusi vaimo: thaimaalainen nuori nainen.

Pena kertoi vaimonhaku -retkestään suunnilleen näin: "Kun eka eukko lähti, ei ollut kovin helppo tällä naamalla Suomesta uutta löytää". Ja Penan tuntien ymmärsin sen hyvin.

Eräänä loppukevään maanantaina Pena oli jättänyt minulle konttorille soittopyynnön (siihen aikaan reppureita ei muuten saanut kiinni - kännyköitä ei vielä ollut). Ihmettelin kovasti mikä on syy moiseen kiireelliseen soittopyyntöön, kun edelliset kaupat oli tehty vasta edellisenä torstaina ja tavarat varmaankin vasta samana maanantaipäivänä toimitettu. Ajattelin, että olikohan toimituksissa tapahtunut jokin virhe ja otin kaikki edellisen viikon tilaukset valmiiksi esille, jotta voisin tarkistaa asian heti puhelimessa.

Soitin siis Penalle, mutta puhelun aihe olikin yllättävä: Hän halusi tehdä todella poikkeuksellisen ison lisätilauksen. Selityksenä Pena kertoi, että juuri pari viikkoa sitten avatussa varastomyymälässä kauppa kävi erinomaisesti. Puhelun päätteeksi Pena vielä vannotti minua: "JOS tavarat eivät ole perillä uudessa myymälässä perjantain kuluessa, niitä ei tarvitse toimittaa ollenkaan". Näillä evästyksillä laitoin siis tilauksen eteenpäin ja jo keskiviikon toimitukseen.

Seuraavana lauantaiyönä Penan uusi varastomyymälä paloi maan tasalle.

Seuraavan kerran Penan tavatessani kysyin, kuinka hänen nyt kävisi, kun uusi myymälä paloi tuhkaksi kaikki tavarat mukanaan. Tähän Pena totesi vain, että vakuutusyhtiö maksaa hyvin.

Tulipalon sytyttäjä ei koskaan selvinnyt, eikä Penaa asiasta koskaan edes syytetty. Itseäni kuitenkin ihmetytti, kun edustamani yrityksen tavaroita oli yllättäen aika paljon myynnissä tuon viikonlopun jälkeen kaikissa Penan myymälöissä. Muutamaan viikkoon en juurikaan voinut myydä lisää tavaraa. Tuntui, että jostain syystä kauppa edustamillani tuotteilla oli pysähtynyt - vai löytyikö niitä jostain varastosta aina vain lisää?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki mitä näet ympärilläsi on joku myynyt - muista tämä, niin osaat paremmin arvostaa myyntiä.