torstai 26. helmikuuta 2015

Autokauppias Jumalan armosta



Tämä tarina tapahtui aivan 80-luvun lopussa toimiessani rahoitusyhtiössä rahoituskonsulttina. Tehtäväni oli siis kaupata rahoituspalveluita pääosin autokauppiasta muodostuvalle asiakaskunnalle. Päätuotteemme olivat suunnattu autokaupan rahoitukseen mm. osamaksukauppaan, leasing-, factoring- ja varastorahoitukseen.

Eräänä kesäisenä päivänä myyntimatkani suuntautui Tampereelle ja olin matkalla kollegani kanssa. Olimme menossa tapaamaan asiakastamme, joka oli pienessä ajassa kasvattanut myyntiään niin merkittävästi, että se kiinnosti jo yrityksemme johtoakin. Tarkistuskäynti oli siis käyntimme perimmäinen tarkoitus.

Asiakkaamme hulppea merkkiliike sijaitsi lähellä Tampereen keskustaa ja sen edustuksena oli tunnettu japanilaismerkki. Autokauppias Simo, oli kollegani asiakas, joten en ollut häntä vielä koskaan aikaisemmin tavannut. Astuessamme sisään liikkeeseen kuulin jo kaukaa, kuinka tämä autokauppias keskusteli puhelimessa jonkun asiakkaansa kanssa omassa huoneessaan.

Kävelimme kollegani kanssa autokauppiaan työhuoneen ovelle, jossa hän edelleen jatkoi kovaäänistä puheluaan seisten työpöytänsä takana. Meidät huomattuaan hän viittoili meitä istumaan työpöytäänsä vastapäätä olevalle massiiviselle nahkasohvalle.

Simo jatkoi puheluaan ja minulle jäi hyvä aika tarkastella näkemääni. Simo oli keski-ikäinen tummahiuksinen mies, jonka kirjava ja avonainen havaijipaita paljasti hänen karvaisen rintansa. Kaulassa hänellä oli ainakin sentin paksuinen painava hopeaketju, josta roikkui valtava ja raskaan näköinen hopeinen risti. Jalassaan hänellä oli väljät valkoiset puuvillahousut sekä nahkaiset sandaalit. Käsissä hänellä oli paljon kultasormuksia, paksu kultainen ranneketju sekä rannekellona iso kultainen Rolex.

Simo lopetti puhelunsa heittäen puhelimen luurin vauhdikkaasti takaisin paikoilleen, tervehti kollegaani ja tarjosi kättä minulle. Käden puristus oli luja ja Simo katsoi minua syvälle silmiin hymyillen leveästi. Sitten Simo sanoi meille: 

”Sorry, mutta mulla on nyt niin kiire, että en ehdi turisemaan täällä. Tulkaa mukaan, niin jutellaan matkalla. Mun pitää käydä pikaiseen hoitamassa yks juttu tuolla toisessa myymälässä.”

Mercedes Benz 560 SEL (vm.-88)
Tämä sopi meille. Simo otti pöydältä mukaansa Mobiran Cityman 900 puhelimen (näihin oli tuohon aika harvalla varaa) ja lähdimme Simon perässä pihalle. Pihalla Mobira pärähti soimaan ja Simo vastasi. Taas joku asiakas soitteli ja sivusta kuunneltuna nyt oli kaupan kohteena vähän erikoisempi auto, joka ei kuitenkaan ollut vielä myymälässä. Simo jatkoi puhelua vielä istuessaan autoonsa, joka oli upea edellisen vuoden mallia oleva 560 SEL Mercedes. Nousimme kollegan kanssa kyytiin ja Simo käänsi auton kohti Tampereen eteläpuolella sijaitsevaa toista liikettään.

Matkalla Simo kertoi liiketoimistaan seuraavasti: ”Mä myyn kato kaikille just sellaisen auton kun ne haluu. Mä myyn luotolla myös sellaisille, jotka ei muualta saa luottoa. Mulla on sellaiset suhteet ulosottoon ja eräisiin vähän pahoihin kavereihin, että kukaan ei uskalla jättää maksamatta velkaansa mulle.” 

Ja tämä oli totta, sillä vaikka Simolla olikin virallisesti japanilaismerkin edustus, myytiin hänen liikkeestään paljon enemmän luksusmerkkejä mm. Mercedeksiä, Cadillaceja, Jaguaareja yms. Yrityksemme ei luonnollisesti hyväksynyt rahoitukseen näitä Simon mainitsemia luottokelvottomia asiakkaita, mutta ne autot Simo rahoittikin itse omasta pussistaan.

Simon toinen myymälä oli erikoistunut myymään vain vaihtoautoja, mutta sisälle halliin saavuttuamme näkymä oli vähän toista kuin vaihtoautoliikkeissä yleensä. Kalusto oli pääosin juuri tuota kalliimpaa autoa, vaikka oli joukossa toki näitä tavallisen kansan autojakin.

Simo sai asiansa myymälässään hoidettua ja lähdimme paluumatkalle. Simo tarjosi meille vielä matkalla lounaan ja kyyditsi meidät sen jälkeen takaisin merkkiliikkeensä pihalle, jossa oma automme oli pysäköitynä.

Tämän tapaamisen jälkeen voin sanoa tavanneeni oikean "autokauppiaan Jumalan armosta", sillä sellainen kauppamies Simo todella oli. Oli aivan mahtavaa tavata tällainen legendaarinen autokauppiaan stereotypia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki mitä näet ympärilläsi on joku myynyt - muista tämä, niin osaat paremmin arvostaa myyntiä.