maanantai 9. helmikuuta 2015

Headhunterin listoilla



Hyvälle myyjälle on aina tarvetta yrityksissä. Oman myyntimiesurani alkuaikoina huippumyyjiä rekrytoitiin suoraan kilpailijoilta. Ainakin päivittäistavarapuolella muutamat yritykset sopivat tuolloin keskenään, etteivät rekrytoi myyjiä toisiltaan, koska se johti myyjien palkkojen nopeaan ja hallitsemattomaan kasvuun. 

Useita vuosia olen itsekin ollut aktiivinen rekrytoimaan myyjiä kilpailijoilta. Aina kun kuulen jonkun asiakkaan kehuvan jotain tiettyä myyjää, pyrin tapaamaan tämän myyjän ja selvittämään minkälaisesta miehestä on kyse. Jos omakin mielipiteeni oli samansuuntainen, suosittelen esimiehelleni kyseisen henkilön palkkaamista meille. Tämä on mielestäni helpoin ja turvallisin tapa rekrytoida myyntiryhmään sopivin osaaja. Tästä minulla on useita hyviä kokemuksia.

Monet yritykset käyttävät myyjiensä rekrytoinneissa rektyointiin erikoistuneita yrityksiä ja julkista hakua, mutta vaativimmissa tehtävissä ne käyttävät suorahakukonsultteja eli headhuntereita. Itse olen ollut headhuntereiden suuntaan aktiivinen ja pitänyt heitä aina ajan tasalla työtilanteestani. Eräs headhunter onkin rekrytoinut minut oman työurani aikana jo kolme kertaa eri yrityksiin ja useampi muu suorahakukonsultti ainakin kerran.

Ensimmäisen kerran lähdin headhunterin houkuttelemana erään suuren suomalaisen yrityksen myyntipäälliköksi ja sain vastuulleni merkittävän osan yrityksen myynnistä. Tästä yrityksestä lähdin toisen headhunterin suurten lupausten houkuttamana toiseen suureen suomalaisyritykseen myyntiryhmän vetäjäksi, mutta petyin annettuihin lupauksiin ja irtisanouduin pian (kts. tarina nimeltä "myyntiryhmän vetäjänä").

Tämä kokemus sai minut aktivoitumaan kaikkien suorahakua Suomessa tekevien yritysten suuntaan. Laitoin kaikille avoimen hakemuksen ja ansioluetteloni sekä kävin tapaamassa useita ihan henkilökohtaisesti. Työtarjouksia alkoi myös tulla, niin etten läheskään kaikkiin voinut edes lähteä.

Vuosien ajan olen edelleen pitänyt säännöllisesti yllä suhdettani tiettyihin aktiivisiin suorahakukonsultteihin. Tätä kautta olen saanut itselleni hyviä kontakteja, joista moni on johtanut yhteistyöhön tai jopa uuteen työpaikkaan. Nykyään, kun olen jo vanha reppuri, ovat työtarjouksetkin jo ikävä kyllä vähentyneet. Nyt hyvälle työpaikalle olisi itsellänikin käyttöä: olen ollut tätä kirjoittaessani lomautettuna jo usean kuukauden ajan. 

Yhä edelleenkin suorahakukonsultit tarvitsevat vinkkejä hyvistä myyjistä. Olenkin saanut monesti auttaa reppurikavereitani löytämään itselleen uuden työpaikan, kun olen vinkannut heistä tietyille headhuntereille. Vinkkejä olen antanut myös muille liikekumppaneilleni.

Mielestäni se, että autan jotain muuta, ei ole minulta pois. Haluan olla mukana luomassa menestystä myös muille kuin itselleni.  

Kyllä hyvää myyjää voi aina suositella - Toivottavasti joku suosittelee minuakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki mitä näet ympärilläsi on joku myynyt - muista tämä, niin osaat paremmin arvostaa myyntiä.