torstai 12. helmikuuta 2015

Turvallisesti matkalla



Moni myyntimies joutuu matkoillaan yöpymään paljon hotelleissa. Itsekin olen viettänyt yli tuhat yötä eri hotelleissa. Toisissa hotelleissa olen viettänyt useita kymmeniä öitä, osittain vaan siksi, että niissä viihdyn parhaiten (kts. tarina Suomenparas myyntimieshotelli). Kun matkustaa paljon, kasvaa samalla koko ajan riski joutua onnettomuuteen. Paljon matkustavan kannattaa pitää mielessä muutama omaan turvallisuuteen vaikuttava tekijä, jotka ovat helposti jokaisen tehtävissä. Näin voit parantaa omaa henkilökohtaista turvallisuuttasi. Tässä muutama oma vinkkini:

Hotelleissa pyrin aina (varsinkin ulkomailla) yöpymään vaatimattomammissa keskitasoisissa hotelleissa (näin terrorismin uhka on selkeästi pienempi, kuin esim. viiden tähden hotelleissa). Huoneen varaan yleensä aina hotellin alakerroksista (max. 3.kerros), jotta pääsen mahdollisen tulipalon tms. seurauksena mahdollisimman nopeasti hotellista portaita myöten ulos (Monissa kaupungeissa pelastuskalusto ylttää vain 4-5 kerroksen korkeuteen).
Paljon matkustavalle hyvä ja halpa turvavaruste
Hotellihuoneessa selvitän aina itselleni nopeimman poistumistien ja lukitsen huoneeni oven sisällä ollessani turvalukkoon. Matkoilla pidän mukanani myös asiakkaaltani liikelahjaksi saamaani pientä matkahälytintä, joka alkaa pitää kovaa piippaavaa ääntä oven auetessa tai jos huoneilmaan tulee häkää. Tästä liikelahjasta olen kiitollinen sen antajalle, vaikka sen apua en ole onneksi koskaan tarvinnutkaan.

Itse pyrin minimoimaan mahdollisia riskejä myös jo matkalla. Ajan työmatkani aina turvallisella ja kunnossa olevalla autolla. Pakkaan autossani kaikki tavarat takakonttiin, enkä jätä auton sisälle mitään irtonaista raskasta tavaraa, joka mahdollisessa äkkijarrutuksessa tai kolarissa voisi aiheuttaa vahinkoa lentämällä vapaana matkustamossa. Pysäköidessäni auton, en jätä näkyville mitään, joka voisi houkuttaa varkaita (tästä huolimatta autooni on murtauduttu muutaman kerran). 

Yöllä, pimeällä ja tyhjää tietä ajaessani ajan yleensä lähellä keskiviivaa, koska silloin minulle jää mahdollisen hirven tai muun eläimen tielle loikatessa enemmän reaktioaikaa, tulipa eläin tielle kummalta puolelta tahansa. Ajonopeuden pyrin pitämään olosuhteisiin nähden sopivana. 

Lentomatkoilla pyrin varaamaan mahdollisuuksien mukaan istumapaikkani koneen takaosasta, joka todennäköisemmin säilyy ehjänä koneen mahdollisesti tehdessä pakkolaskun tai muuten tuhoutuessa. Lentokoneeseen tullessani selvitän aina itselleni hätäuloskäyntien paikat. Henkilökunnan antamat turvaohjeet osaan jo ulkoa. Lentomatkoillani suosin isoja lentoyhtiöitä ja käytän kotimaista Finnairia aina kun se vain on mahdollista (Finnair on Jet Airliner Crash Data Evaluation Centren tilastojen maailman kolmanneksi turvallisin lentoyhtiö). 

Laivamatkoilla pyrin ottamaan hytin ylemmiltä kansilta tai selkeästi ainakin vesirajan yläpuolelta. Illalla ja yöllä en mene yksin ulos laivan kannelle. Hyttiin mennessäni selvitän aina lyhyimmän poistumistien ulos sekä pelastusliivien sijainnin laivalla. Illalla käydessäni nukkumaan hytissäni kaikki tavarani ovat valmiina nopeaan uloslähtöön ja kännykkä on vieressäni käden ulottuvilla. Matkahälyttimeni pidän myös laivojen hytissä ovessa kytkettynä ja oven luonnollisesti aina takalukossa.

Yleisohjeena kannattaa matkoilla muistaa, että illalla tai yöllä liian juovuksissa yksin liikkuva henkilö ei ole koskaan (eikä missään) turvassa. Kannattaa siis pitää aina kohtuus mielessä ja käyttää ainakin illalla ja yöllä liikkuessaan taksia  (joka sekin voi tosin olla jossain päin maailmaa jopa vaarallista).

Näillä pienillä vinkeillä uskon, että myyntimiehen matkustaminen on edes himpun verran turvallisempaa.


Turvallista matkaa siis kaikille myyntimiehille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki mitä näet ympärilläsi on joku myynyt - muista tämä, niin osaat paremmin arvostaa myyntiä.