tiistai 17. helmikuuta 2015

Hyvä kiertämään



Kerran loppusyksyllä lähtiessäni Vaasasta ajamaan kohti Helsinkiä ilma oli kummallinen. Aurinko paistoi, mutta ilmassa leijui niin paksu sumu auton katon korkeudella, että valoa tuli vain niukasti tien pintaan asti. Tien pinta oli märkä, mutta ilma oli todella kylmä. Hetken aikaa ajettuani ihmettelin, kun NMT-puhelimeni mykistyi, kenttä hävisi kokonaan.

Pysäytin auton bussipysäkille ja vilkaisin autoni katolle, jossa oli NMT-puhelimeni antenni. Puhelimen antenni oli jäätynyt paksuksi jääpuikoksi, joka pönötti katosta kohti taivasta. Jäätävä sumu oli jäätynyt kiinni antenniin. Kopistelin jäät irti antennista ja taas puhelimeni toimi.

Ajelin taas rauhassa kohti Helsinkiä ja Laihian kohdalla oli pellon reunassa tien viereen pysähtynyt vanha mersu. Märässä loskassa näkyivät autolta eteenpäin johtavat jalanjäljet. Jonkun matkan päässä viluisen näköinen nuori romanimies tarpoi nahkatakissaan ja pikkukengissään, jerrykannu kädessään, kohti muutaman kilometrin päässä sijaitsevaa huoltoasemaa. Pysäytin autoni hänen kohdallaan, painoin sivuikkunan alas ja kysyin: ”Kelpaako kyyti?”

Laihian Neste
Romanimies näytti yllättyneeltä, mutta nousi kyytiini ja kertoi polttoaineen loppuneen edellisellä suoralla juuri pellon reunaan.  Kyyditsin kaverin läheiselle Laihian Nesteen huoltoasemalle.”Kiva ko sie otit kyytii. Ol nii pirun kylmä viima tuol pellol.”  Hän lausui kiitoksenaan noustessaan autosta huoltoaseman pihalla. Lupasin hänelle odottavani, kun hän tankkasi jerrykannunsa ja viedä hänet takaisin autolleen.

Romanimies tankkasi jerrykannunsa, kävi huoltoaseman sisällä maksamassa ostoksensa ja istuutui taas kyytiini. Ajoimme pienen matkan takaisin Vaasaa kohti ja tein U-käännöksen hänen autonsa kohdalla.

Hän nousi autosta kysyen: ”Mitä mie oon siul velkaa?” 
Totesin hänelle vain, että ”Anna hyvän kiertää ja auta vastineeksi jotain muuta. 

Tämä pieni apu oli hyvin pieni viivästys omalla kotimatkallani ja vastineeksi sain siitä itselleni hyvän mielen. Romanimies säästyi toivottavasti tällä kertaa vilustumiselta ja kukapa tietää, vaikka hänkin joskus auttaisi jotain muuta tien päällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki mitä näet ympärilläsi on joku myynyt - muista tämä, niin osaat paremmin arvostaa myyntiä.