keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Liiton mies


Joskus 80-luvun puolivälissä menin työhön erääseen suureen monikansalliseen yritykseen piiriedustajaksi. Tuohon aikaan yrityksessä oli tapana pitää myyntikokous aina neljän viikon myyntijakson päätteeksi ja kerran vuodessa tämän myyntikokouksen yhteydessä pidettiin myös oma kokouksensa kaikkien  yrityksen myyntimiesten kesken. Tähän kokoukseen eivät voineet osallistua yrityksen johto tai esimiehet, vaan se oli tarkoitettu ainoastaan meille myyntimiehille.

Kokouksen puheenjohtajana toimi myyntimiesten luottamusmies, joka oli hyvin aktiivinen puuhamies ja monessa mukana. Hän aloitti kokouksen tiedustelemalla kaikilta uusilta edustajilta, joko he olivat ammattiliiton jäseniä. Tällä hän tarkoitti SMKJ:tä (Suomen Myyntimiesten Keskusjärjestö Ry = nykyisin Myynnin ja Markkinoinnin Ammattilaiset SMKJ ry.).

Koska me tuoreimmat myyntivahvistukset olimme nuoria ja asiasta tietämättömiä, emmekä luonnollisesti kuuluneet liittoon, hän kertoi lyhyesti ammattiliiton toiminnasta, jakoi meille liittymislomakkeet ja kehotti meitä kaikkia liittymään ammattiliittoon.

Kokouksen pääasiallinen tarkoitus oli varmistaa, että yritys maksoi meille edustajille kaikille tasapuolisesti ja että kohtelu oli muutoinkin tasapuolista. Kävimme ensin keskustelun myyntipiirien jaosta sekä keskustelimme piirien tavoitteista ja niiden tasapuolisuudesta. Näistä vallitsi kohtuullisen hyvä konsensus, sillä vaikka toisissa piireissä tavoitteet olivat suuret, oli niissä myös paljon myyntipotentiaalia. Kaikki olivat siis kohtuullisen tyytyväisiä asioiden nykytilaan.

Seuraavaksi kokouksessa tarkasteltiin palkkojen tasapuolisuutta. Tuossa yrityksessä kaikilla edustajilla oli kiinteä kuukausipalkka ja vain tavoitteen ylityksestä saatoimme toisinaan saada ylimääräistä palkkiota. Lisäksi hyvänä vuonna, jolloin koko yrityksemme saavutti oman budjetoidun tavoitteensa, sai koko henkilökunta joulukuussa yhden ylimääräisen kuukausipalkan eli ns. "kolmannentoista kuukauden" palkan. 

Palkkojen vertailu kokouksessa toteutettiin siten, että jokainen kirjoitti ensin lapulle kuukausipalkkansa suuruuden, laput kerättiin ja puheenjohtaja laski näiden perusteella keskipalkan sekä ilmoitti alimman ja ylimmän palkan. Näin jokainen saattoi itse päätellä, vastasiko oma palkka omaa osaamista ja työkokemusta. Oli mukava huomata, että oma palkka ei ollut ainakaan se alhaisin, vaikka olinkin vasta aloittanut tehtävässäni.

Tuon reppurikokouksen seurauksena liityin SMKJ ry:n jäseneksi ja olen siitä asti ollut ammattiliiton jäsen. Jäsenenä saan mainion ja tasokkaan jäsenlehden (Myynti & Markkinointi) sekä paljon tuntuvia jäsenetuja, joista ainakin MOT Oy:n (Myynnin ja markkinoinnin Oikeusturva MOT Oy) palvelut, matkavakuutus ja koulutustarjonta ovat olleet minulle hyödyllisiä jäsenetuja.

MOT Oy:ltä olen saanut tarvittavia juridisia neuvoja ja apua esim. tilanteessa, jossa entinen työnantajani kieltäytyi maksamasta loppupalkkaani. MOT Oy:n juristin avulla sain pienten keskustelujen päätteeksi palkkani lopulta jopa 1,5 -kertaisena.

Tärkein syy liittyä ammattiliiton jäseneksi oli kuitenkin työttömyysturva, jota olen valitettavasti muutaman kerran joutunut käyttämäänkin. Onneksi päivärahan hakeminen on tehty liitossa helpoksi ja nykyään hakemusten täyttäminen käy jopa netissä. 

Olen todella tyytyväinen omaan ammattiliittooni ja suosittelen kernaasti kaikille myyntimiehille siihen liittymistä. Kustannus on verraten pieni saavutettuun hyötyyn nähden, vaikka ei minun laillani edes käyttäisi kaikkia jäsenetuuksia.   

Liity sinäkin Myyntimiehiin - se kannattaa varmasti! Pääset liittymään tästä
Lomakkeella kysytään, että mistä sait sait tiedon SMKJ:stä. Vastaa tähän: myyntireino.blogspot.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki mitä näet ympärilläsi on joku myynyt - muista tämä, niin osaat paremmin arvostaa myyntiä.