sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Joulu saapuu jokaiselle...



Joulun aluspäivät ovat usein myyntimiehillä kiireistä aikaa, koska uskollisia vanhoja asiakkaita on tavattava joululounailla tai muistettava pienellä joululahjalla. Monesti yritys on hankkinut jonkin tietyn lahjan jaettavaksi parhaille asiakkaille, mutta toisinaan tämä jää kokonaan myyntimiehen tehtäväksi.

Joululahjoja mietittäessä on hyvä pitää mielessä, että asiakkaita on monenlaisia ja jos toinen tykkää lahjasta, voi olla että toinen sitä inhoaa. Hyvä joululahja tuo ainakin hetkeksi iloa saajalleen tai jopa koko työyhteisölle. Perinteinen suomalainen joululahja on pullo hyvää punaviiniä tai jotain vahvempaa viinaa, kuten viskiä tai konjakkia – vähän saajasta riippuen.

Kerran viedessäni joululahjaa erään suuren kaupungin sisäänostajalle, en vienyt hänelle viinaa, koska tiesin hänet absolutistiksi. Hän ilahtui kovasti lahjani saatuaan, pyysi minut huoneeseensa ja näytti minulle työhuoneensa kaappia, jossa oli monta hyllyä täynnä viina ja viinipulloja. ”Katso nyt tätä, minulla ei ole näille mitään käyttöä – valitse Sinä siitä itsellesi mieleinen”. Valitsin siis itselleni joululahjaksi hienon ja arvokkaan vuosikertapunaviinin.

Eräässä yrityksessä vein lahjaksi suuren laatikon yrityksen omia tuotteita (pesu- ja puhdistusaineita), jotka varmasti menivät käyttöön jokaisella lahjan saajalla. Tästä lahjasta tuli valtavasti kiitoksia usealta asiakkaalta joulun jälkeen. Yrityslahjan ei siis aina tarvitse olla kallis ja omat tuotteetkin voivat olla haluttu ja pidetty lahja.

Useina jouluina olen vienyt asiakkailleni lahjaksi Stockmannin ruokaosaston herkkukoreja, jotka ovat tunnetusti korkealaatuisia, mutta toki melko kalliita. Näissä herkkukorissa on kuitenkin se hyvä puoli, että niissä on varmasti jokaiselle jotakin tai siitä voi lahjoittaa osan tuotteista omille läheisilleen.

Suurena suklaan ystävänä olen itse aina iloinnut suurista suklaarasioista, joita olen saanut joululahjaksi asiakkailtani ja joita itsekin olen heille vienyt – suklaarasioissa ehdottomasti paras vaihtoehto on suomalainen suklaa ja Fazerin valtavan kokoiset suklaarasiat.

Muista lahjoista mieleeni tulee tapaus, kun eräs vanha työkaverini oli lähdössä eläkkeelle. Hän sai esimieheltään lahjaksi pullon Old Invalidia -  ei minun mielestänikään kovin hyvä lahjaidea. Lahjan saajakaan ei tätä lahjaa arvostanut, vaan koki sen ennemminkin v**tuiluna. Aika huonoa huumoria ja typerä idea siis juuri tähän hetkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki mitä näet ympärilläsi on joku myynyt - muista tämä, niin osaat paremmin arvostaa myyntiä.