torstai 18. joulukuuta 2014

Miltä näyttää myyntimies



Jos esität kenelle tahansa satunnaiselle vastaantulijalle kysymyksen: ”Miltä näyttää myyntimies?”, saat arvatenkin vastauksen, jossa mainitaan joko sana ”siisti” tai ”tyylikäs”. Nykyään myyntimiehet toki pukeutuvat jo paljon vapaammin kuin minun aloittaessani myyntimiesuraani, mutta edelleen nuo pari sanaa pätevät suurimpaan osaan myyntimiehiä. Valitettavasti eivät kuitenkaan enää kaikkiin.

Itselleni oli myyntihommia aloittaessani aivan päivän selvää, että siisti pukeutuminen kuuluu työnkuvaan. Aloittaessani 80-luvun alussa monikansallisen amerikkalaisyhtiön palveluksessa sain kuitenkin tutustua hieman tiukempiin pukeutumisohjeisiin, kuin olin osannut edes etukäteen kuvitella. Yrityksen tiukka pukeutumisohje myyntimiehille kuului: valkoinen kauluspaita ja hillitty solmio, puku tai ainakin puvun takki ja suorat housut, kengät joko mustat tai ruskeat ns. pukukengät. Hiukset tuli olla lyhyet, eikä partaa tai viiksiä saanut olla. Yritys antoi myös kaikille myyntimiehilleen ns. lentolaukkumallisen myyntisalkun – mustaa nahkaa luonnollisesti.

Sen verran kapinoin nuorena muiden kollegoitteni kanssa firman politiikkaa vastaan, että annoimme viiksiemme silloisen muodin mukaisesti kasvaa. Tästä syytä esimieheni irtisanoi minut ja kollegani usein myyntikokouksessa kännipäissään, mutta perui kuitenkin irtisanomisensa heti seuraavana aamuna ja otti meidät takaisin vanhoina työntekijöinä.

Tuota amerikkalaisyrityksen pukeutumisohjetta noudatin tiukasti yli 10 vuotta, vaikka vaihdoin yritystä useampaan kertaan. Ainoan poikkeuksen tein mennessäni tiettyihin yrityksiin, joissa tiesin asiakkaani aina pukeutuvan rennosti farkkuihin ja villapaitaan tms. Näitä asiakkaita varten pidin autossani aina mukana siistiä villatakkia, jonka vaihdoin puvun takin tilalle, jättäen kuitenkin kauluspaidan villatakin alle. Toisinaan jätin solmion kaulaan, mutta toisinaan menin jopa ilman solmiota.

Lenita Airiston aikanaan antamaa paria perusohjetta herrasmiehille olen myös aina noudattanut: tummat, mieluiten kenkien väriset sukat ja solmion tulee olla 100 % silkkiä. Sillkisolmioita taitaa nytkin löytyä kaapistani hieman toista sataa.

Valkoisen kauluspaidan vaihdoin työpukeutumisessani värikkääseen vasta 90-luvulla ja silloinkin käytin vain hillittyä vaalean sinistä. Vasta 2000-luvulla olen ruvennut käyttämään myös muun värisiä kauluspaitoja, mutta edelleen pysyn hillityllä linjalla, enkä suosi räikeitä värejä tai voimakkaita kuvioita.

Siisti myyntimies käy luonnollisesti myös leikkauttamassa hiuksensa riittävän usein. Oma vakioparturini Anneli on leikannut hiuksiani kohta 40 vuotta, mallia tosin hieman muuttaen.

Nykyään myyntimiehen tunnistaminen katukuvasta ei ole enää niin helppoa kuin ennen, mutta voin paljastaa sinulle yhden selkeän tuntomerkin, josta tunnistat myyntimiehen: se on oikean jalan kenkä.

Jokaisella myyntimiehellä oikean jalan kengän kanta on selkeästi vasemman jalan kengän kantaa kuluneempi. Ai miksi asia on näin? No, tietysti siksi, että myyntimies viettää paljon aikaa auton ratissa ja kaasujalan kantapää kuluu eniten. Tsekkaapa vaikka itse, kun seuraavan kerran näet myyntimiehen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki mitä näet ympärilläsi on joku myynyt - muista tämä, niin osaat paremmin arvostaa myyntiä.